Rengöringsmetoder ger positiva resultat vid hygieninspektion


27.06.2023

På äldreboendet Foyer St. Joseph har man högt ställda hygienkrav. För att i framtiden kunna uppfylla dem ännu bättre har boendet bytt till två nya rengöringsmetoder: våttorkning med förfuktade moppar och fukttorkning med skum. Resultatet blev högsta betyg i hygieninspektionen. Vilka faktorer är det som gör dessa två nya metoder så hygieniska?

Foyer St. Joseph är ett äldreboende i den franskspråkiga delen av Schweiz. Det ligger i staden Sierre omgivet av Wallisalperna. I en naturnära miljö får de boende lugn och ro samt den hjälp och vård de behöver utifrån sina behov. Äldreboendet består av två tvåvåningshus som är sammanbundna med varandra. Här finns plats för 142 boende i 121 rum.

Nathalie Crescent arbetar som ansvarig för lokalvården. Hon leder ett team på 25 personer som sköter områdena rengöring, tvätteri, boenderum och matsal. På Foyer St. Joseph är det hon som fattar alla beslut som gäller hygien och rengöring. Redan tidigare var resultaten från den externa hygieninspektionen alltid bra – men inte bra nog för Nathalie Crescent. Hon ville lyfta hygiennivån ett snäpp till.

Hygien och ergonomi i fokus
Nathalie Crescent har förutom hygienen utforskat ännu en aspekt inom rengöringen som hon ville förbättra: ergonomin. Hon hade som mål att skapa en arbetsmiljö som bidrog till maximalt positiva effekter på hälsan för teamet. Konkret innebar det att personalen i framtiden inte skulle dra runt på svårmanövrerade hinkvagnar, inte slösa sina krafter på moppressen och inte längre behöva andas in aerosoler. Hon insåg snabbt att hon var tvungen att ta tag i rengöringsmetoderna. Hon kontaktade därför Wetrok för att få råd. Efter ett antal diskussioner och tester var saken klar: två av de traditionella rengöringsmetoderna skulle bytas ut mot nya rengöringsmetoder. För rengöringen av ytor innebar det att sprejerna skulle bort och skummet skulle in. I golvrengöringen ersattes dubbelhinkvagnarna med moppress av förfuktade moppar.

Förfuktade moppar istället för hinkvagn och press
”Hinkvagnen med moppressen och de två behållarna för rent och smutsigt vatten var skrymmande och besvärlig att manövrera. Att hela tiden pressa ur mopparna var dessutom väldigt slitsamt för personalen”, säger Nathalie Crescent. Städchefen och hennes team använder varje dag 220 moppar för golvrengöringen i hela byggnaden. Mopparna förbereder de kvällen innan med den nya metoden. De lägger mopparna i olika boxar och dränker in dem i brukslösning som får verka. Nästa dag är det bara att ta en förberedd box med moppar för respektive städares våning och ställa på städvagnen. På våningen börjar de med dammbindande torkning med en engångsduk i de boendes rum, därefter tar de en mikrofibermopp ur boxen och våttorkar golvet. När de byter rum byter de även mopp. På Foyer St. Joseph är det nämligen en mopp per rum som gäller. Det förhindrar att bakterier sprids från rum till rum.  Den här metoden innebär bättre kontroll: på morgonen förbereds exakt det antal moppar som behövs och risken för att av misstag doppa moppen i smutsvattentanken efter att ett rum har städats har helt eliminerats. ”Eftersom mopparna inte är våta utan fuktiga glider de bättre på golvet, kan även användas på känsligt parkettgolv och ger ett bättre rengöringsresultat”, berättar Nathalie Crescent. Dessutom fastnade ofta garnmopparna som tidigare användes, något som inte längre händer med de släta mikrofibermopparna. Den här nya rengöringsmetoden är också bättre för miljön, vilket Nathalie Crescent först blev medveten om efter bytet: ”Med hinkvagnsmetoden hällde vi i slutet av varje dag ut en massa vatten och brukslösning. Med den nya metoden med förfuktade moppar använder vi runt 85 % mindre vatten.”

Skum istället för sprej på ytor och i toalettutrymmen
Även när det gäller ytrengöring och toalettutrymmen har de ändrade metoderna inneburit flera förbättringar. ”Tidigare städade vi ytor med diverse olika sprejer. Det hade den stora nackdelen att aerosoler spreds i luften med varje sprejtryckning, vilket gav en dålig luftkvalitet för både personalen och de boende”, säger Nathalie Crescent. Dessutom desinficerade rengöringsteamet de mikrofiberdukar som användes i ett rum efter varje användning innan de gick till nästa rum. Det innebar att mikrofiberduken doppades i en hink med desinfektionslösning, ett arbetsmoment som nu helt fallit bort. Nu rengör personalen med skum istället för med sprej. Rengöringspersonalen använder en speciell flaska. De fyller flaskan med vatten upp till den första markeringen och därefter med rengöringsmedel upp till den andra markeringen. Ur öppningen kommer sedan rengöringsskum som är enkel att applicera på en mikrofiberduk. Samtidigt har Nathalie Crescent kunnat minska antalet produkter betydligt genom bytet till skum. Istället används ett ytrengöringsmedel (nattduksbord, ledstänger, handtag på sängar osv.) och ett sanitetsrengöringsmedel (handfat, dusch, toalett) – that’s it. Tack vare den mycket höga rengöringsförmågan hos den nya skummetoden, en speciell teknik för att vika dukarna och ännu striktare byte av dukar behövs desinfektionen inte längre göras varje dag, vilket skapar utrymme på städvagnen, ökar effektiviteten och underlättar för personalen.

 

Hygieninspektion bekräftar den positiva effekten av metodbytet
I augusti 2022 gjordes den första hygieninspektionen sedan metodbytet. Nathalie Crescent såg med spänning fram emot dagen. Inspektionen bekräftade att deras ansträngningar hade lönat sig och institutionen fick ett lysande hygienresultat. ”Vi har ju alltid fått bra betyg, men aldrig tidigare så här bra. Valet av rengöringsmetod är bevisligen avgörande för hygiennivån i en verksamhet”, säger Nathalie Crescent och gläds över denna bekräftelse.

Grågås förkroppsligar värderingar
Även inom den högsta ledningen firade man de utmärkta resultaten. ”Vi ger uttryck för våra värderingen i vår logga. Där ser man grågäss. Grågäss lever i flock. När livet går mot sitt slut följer hela flocken den döende grågåsen till sista andetaget. Detsamma gör vi med våra boende”, förklarar verksamhetschefen Jean-Michel Bagnoud Foyer St. Josephs filosofi. De här flyttfåglarnas flygsätt står också för en stadig blick mot framtiden och de hinder som ska övervinnas mellan uppbrott och målgång. Denna aspekt kan även överföras till rengöringen: ”Vår framgångsrika hygieninspektion visar att vi tack vare bytet till moderna rengöringsmetoder har ankommit till framtiden och övervunnit en mängd olika hygienhinder. Precis som grågåsen har vi uppnått vårt mål om att alltid hålla maximal hygiennivå”, sammanfattar Jean-Michel Bagnoud stolt.

Men lika moderna som rengöringsmetoderna är på Foyer St. Joseph, lika traditionella är de boendes matvanor. På vårdhemmets webbplats kan man läsa att 111 970 racletter (schweizisk specialitet med smält ost) har serverats sedan boendet grundades. Det visar att Foyer St. Joseph är en institution som kan förena modernt och tradition under ett och samma tak.