Stränga hygienkrav i vinkällaren ger högsta kvalitet i vinglaset


28.07.2020

Vid Zürichsjöns högra strand ligger Erich Meiers vingård med en pittoresk utsikt över sjön. När han producerar sina utsökta och mångfaldigt prisbelönta viner gör han inga kompromisser – varken med druvornas kvalitet eller med hygienen. Eftersom Erich Meier gillar innovation även när det gäller rengöringen har han under en veckas tid testat Wetroks kombiskurmaskin Bolero i sin vinkällare – och upptäckte då en praktisk produktegenskap för att förhindra jästbakterier på smutsiga golv.

”Reblaubenstrasse” (ung. Vinbladsvägen på svenska) heter vägen som leder till Erich Meiers vingård i den idylliska trakten Uetikoner-Hanglage. Här inser man direkt att man befinner sig på en vingård med många års tradition. Det är Erich Meier som leder vingården och som med druvor av sorten Merlot, Sauvignon Blanc med flera har gjort sig ett internationellt namn som vinodlare. Till och med flygbolaget SWISS har haft hans viner i sitt sortiment under vissa säsonger. Självständiga, rätlinjiga kvalitetsviner utan kompromisser vad gäller kvaliteten; så lyder Erich Meiers filosofi. Detta motto förkroppsligas även av hans logotyp som har formen av ett utropstecken. Den efterlevda grundprincipen gäller för den fylliga bouqueten, vinproduktionen – och för hygienen. När man går in i den skinande rena vinkällaren kan man lätt tro att verksamheten precis har startats – det är svårt att tro att lokalerna byggdes 1999.

Kombiskurmaskiner överträffar högtryckstvättar vid golvrengöringen
Från tanklock och tappningsanläggning till golv ser allt ut att vara helt fabriksnytt och ha installerats först igår – skinande blanka maskiner utan minsta tecken på användning och inte ett dammkorn på golvet.  Erich Meier är stolt över sina perfekt skötta lokaler och överraskar oss när han säger: ”En av vinodlarens viktigaste uppgifter är att rengöra och sköta sin anläggning. Mer än hälften av min arbetstid går åt till rengöring.” Många av hans branschkollegor arbetar helt och hållet med högtryckstvättar. Även Erich Meier använder sig av högtryckstvätten för att rengöra sina fat, pressar och maskiner. Men inte till golvrengöringen: ”Strålen kan visserligen avlägsna smutsen väldigt bra på vissa ställen, men sprider den istället till hela den omliggande golvytan och till inventarierna” förklarar den utbildade vinodlaren och avslöjar sig därmed som hygienexpert. För sin golvrengöring litar han på rengöringsförmågan hos Wetroks kombiskurmaskin.

En premiumpositionering som förpliktigar – även i rengöringen
Precis som växtligheten i vinodlingen som han år efter år försöker få fram bättre kvalitet ur, ökar även hans krav när det gäller renlighet och en ständigt ökad hygiennivå. Sedan några år tillbaka rengör han alla sina golv enbart med en kombiskurmaskin från Wetrok. Eftersom den nu börjar bli till åren ser han sig i god tid om efter ett alternativ. Och det är bara en modell från Wetrok han är intresserad av: ”Jag är väldigt nöjd med rengöringskvaliteten hos min nuvarande Wetrok kombiskurmaskin och har väldigt positiva erfarenheter från Wetroks kundservice. Som producent av premiumviner inser jag dessutom att jag även behöver premiumutrustning för rengöringen”, förklarar Erich Meier sina tankegångar. Som den tekniknörd han är bestämde han sig för att testa den senaste och modernaste kombiskurmaskinen från Wetrok: Discomatic Bolero.

Besökare tar in smuts med skorna i lokalerna
I Erich Meiers vinkällare finns det tre rum: arbetsrummet, tankrummet och rummet med lagrade träfat. Av halksäkerhetsskäl består alla golv av en tvåkomponentsbeläggning med inblandad kvartssand. Eftersom vintillverkning faller under livsmedelsförordningen ökar hygiennivån mellan varje bearbetningssteg. Erich Meier har till och med olika stövlar för de olika områdena. Den högsta hygiennivån finns i vinkällaren med de lagrade faten. Ändå har kunderna tillgång till alla utrymmen hos den tillgängliga vinodlaren. Han har ofta vinprovningar med rundturer i verksamheten. Men det är av hygienskäl strängt förbjudet att äta i vinkällaren. Ändå hamnar smuts och vätskor i lokalerna – framför allt från skorna. Erich Meier är förberedd på allt och rengör alla rum in i minsta vrå, både före och efter kundbesök. Under de senaste veckorna har han på prov gjort detta med kombiskurmaskinen Bolero från Wetrok. ”Bolero har en enorm sugförmåga och en kompakt arbetsbredd, vilket framför allt gör rengöringen i smala gångar mellan vinfaten flexibel och effektiv”, rapporterar vinodlaren om sina erfarenheter.

Fukt: vinodlarens värsta fiende och bakteriernas bästa vän
En annan produktegenskap innebär en fördel för verksamheten: ”När jag kort stoppar maskinen åker borstarna automatiskt upp och stannar inte kvar på golvet. På så sätt slipper jag fula fläckar på grund av stillestånd”, säger Erich Meier. Han lovordar också den låga arbetshöjden på modellen med 10-literstank: ”Det är alltid besvärligt att komma åt under tankarna, trots det måste man städa ända in i vrårna längst in. Med Bolero var det inget problem. Trycker jag ner handtaget helt kommer hela maskinen in under tanken”, berättar han fascinerat. Och hans positiva omdömen fortsätter: ”Bolero är en av få maskiner som kan suga baklänges. Det gör att ingen fukt blir kvar under tanken, vilket är helt avgörande för mig eftersom fukt alltid utgör en bakteriehärd.” Det är framför allt jästbakterier som är farliga vid vintillverkning. De måste avlägsnas omedelbart, eftersom de annars förökar sig och bildar en hal beläggning på golvet.

Tankar för vin och tankar för vatten
I Erich Meiers tankrum står 42 tankar. Men Bolero har också en särskild egenskap som har med tankar att göra. Som den enda kombiskurmaskinen har den två olika tankar (10 liter och 20 liter) som kan bytas ut blixtsnabbt och som därför gör maskinen redo att användas på två helt olika användningsområden. Vinbonden har också testat tankbytet: ”Det är verkligen en innovativ idé. En vingård med många olika stora rum slipper då att skaffa en andra maskin. Eftersom inget av mina rum är över 230 kvadratmeter innebär den stora tanken emellertid inga särskilda fördelar för mig”, uttrycker han sin begränsade entusiasm över denna produktegenskap. Men, tillägger han med en ögonblinkning: ”om jag skulle expandera stort kan det vara bra att veta att maskinen omedelbart kan utökas med ytterligare 10 liter i tanken.”

Golvrengöring i en granulatpåse
Erich Meiers förfäder odlade druvor som de sedan sålde vidare till vinproducenter. Erich Meier är den förste i familjen som vågade sig på en vertikal integration av värdekedjan – att själv dessutom producera vinet. Och den sympatiske vinodlaren är alltid öppen för förändringar. Det gäller även tekniken för rengöringsmedel. Till sina tre produktionsrum använder han enbart golvrengöringsmedel från Wetrok (Polex) utan parfym, vilket är obligatoriskt i livsmedelstillverkande företag. Det får aldrig finnas någon risk för att parfymämnen kommer i kontakt med vinet. I provsmaknings- och försäljningsrummet på övervåningen är det dock annorlunda. Även där har han skött golvrengöringen med Bolero under de senaste veckorna. Fast med en liten twist: Istället för flytande rengöringsmedel provade han där det nya rengöringsgranulatet i påse (Wetrok Granufloor). ”Verkligen praktiskt att de små kornen ligger i separata påsar och är fördoserade. Man behöver bara tömma en påse i kombiskurmaskinens tank”, visar Erich Meier entusiastiskt. Men trots all begeistring skulle det innebära för mycket arbete att rengöra rummen med olika rengöringsmedel – därför fortsätter han tills vidare med det vanliga golvrengöringsmedlet.

Planerar att ställa om till miljövänlig produktion
För nyplanterade vinrankor tar det fyra till sex år innan de ger någon avkastning. Gynnsamt för en bra tillväxt är närheten till sjön, tillräckligt med vind, ett brant sydligt läge samt en mineralhaltig jordmån. Det är flera kriterier som man måste ta hänsyn till. Detsamma gäller vid inköp av en kombiskurmaskin. Beslutet kräver lite tid. Så länge hans vanliga Wetrok-kombiskurmaskin fortfarande fungerar tänker han av miljöskäl inte byta ut den. Men de genomtänkta och i vardagen ytterst praktiska egenskaperna hos Bolero har imponerat på honom. Och apropå miljön: Den passionerade vinodlaren håller som bäst på att ställa om till ekologisk produktion.

Erich Meier är en man som inte bara vet exakt vad han gör, utan även gör det varje dag med passion, noggrannhet och stort engagemang.

 


Intervju med vinodlaren Erich Meier

”Mina viner är tänkta för de små speciella stunderna i vardagen.”

Skulle du kunna presentera din vingård med några siffror och fakta?
Vi är ett schweiziskt traditionsdrivet företag som strävar efter innovation – vi är traditionella när det gäller vinsorter och odling enligt många års erfarenhet och innovativa när det gäller val av moderna produktionsmetoder. Jag är den femte generationen som driver vingården. På 6,8 hektar mark odlar vi sedan 1793 nio olika druvsorter. Dessa bearbetar vi till rödvin, vitt vin, mousserande vin eller brännvin i tre olika arbetslokaler. Förra årets druvskörd uppgick till 62 000 ton som resulterade i 42 000 flaskor.

Hur fördelas arbetet över året?
Från april till september växer vinstockarna medans vinproduktionen av föregående års skörd pågår i vinkällaren. Under september/oktober är det sedan skördetid, min högsäsong. Alla druvor skördas för hand och rensas sedan från stjälkar med hjälp av maskiner. Först hamnar de i tankarna, sedan lagras de i faten. Under senvintern fylls sedan vinet på flaskor. Därefter förbereds hela anläggningen för den nya säsongen och varje slang och varje hörn putsas skinande rena. Utöver det förekommer så klart det dagliga arbetet med att sköta vinstockarna, maskinerna och rengöringen. Arbetet tar aldrig slut, haha.

Vilka trender är det som gäller inom vinbranschen?
Vi märker av tre tydliga trender: en större efterfrågan efter traditionella sorter, ”kvalitet framför kvantitet” och ett mer medvetet köpbeteende. Rent konkret innebär det att folk köper mindre men mer genomtänkt och med högre kvalitet. Man har gått från vindrickare till vinnjutare, och det är en utveckling som jag välkomnar.

Du säljer enbart dina ädla viner via direktförsäljning, den egna webbsidan och via vinotek. Har det aldrig varit aktuellt att sälja via stora schweiziska återförsäljare?
Nej, den selektiva distributionen var och är ett medvetet beslut. I min verksamhet präglas varje beslut och varje arbetsmoment av högsta kvalitet: val av vinstockar, det omsorgsfulla arbetet för hand med vindruvorna, rengöringen av varje enskild tank och garantin att det bara är de bästa dropparna som hamnar på flaska. Därmed är alla mina viner oberoende, exklusiva premiumprodukter. Mina viner är tänkta för de små speciella stunderna i vardagen. Jag har en direkt och personlig kontakt med mina kunder och uppskattar att vinälskare kommer hit och får uppleva den speciella atmosfären på min vingård och att jag får skapa en oförglömlig stund av njutning vid vinprovningen här. Det är kvaliteter som man inte kan få när man säljer via detaljhandeln.

Några frågor?
+46 8 444 34 00

Begära specialist återkoppling