Städföretaget Rohr AG byter till granulatrengöring


24.10.2019

”Räknar man in alla besparingar och ser kostnaderna på lång sikt så är granulatrengöringen billigare än alla andra vanliga flytande rengöringsmedel.”

Sedan sommaren 2018 rengör Rohr AG 34 byggnader som hör till Basels universitets Campus Petersplatz med Wetroks granulatrengöring. Det här moderna sättet att städa innebär så stora kostnadsbesparingar för hanteringen att Rohr AG byter till rengöring med granulat för alla sina objekt i slutet av december 2019. En intervju om fördelarna med granulat, pionjäranda och smarta kostnadsberäkningar.

Rohr AG har ett öppet sinne när det gäller innovationer och testar gärna nya tekniker. Vilka krav måste en innovation uppfylla?
Det stämmer, pionjärandan fanns hos oss redan för 20 år sedan. Vi var faktiskt ett av de första städföretagen i Schweiz som började städa med mikrofiberdukar. Det viktigaste kriteriet för en innovation är och förblir kvaliteten. Rengöringsresultatet måste bli bättre eller åtminstone minst lika bra med innovationen som med den gamla lösningen. De räcker inte med stora hanteringsfördelar så länge rengöringskvaliteten inte är tillräckligt bra. Till syvende och sist bedömer våra kunder oss utifrån vårt löfte: ”garanterat rent”.

Hur kom det sig att ni testade Wetrok Granuline?
Tidigare arbetade vi med högkoncentrerade rengöringsprodukter, men hela tiden fanns risken för överdosering närvarande. Därför bytte vi till färdigblandade rengöringsmedel. Det fungerade bra för städningen, men hela transport- och förvaringshanteringen blev för omständlig. Därför hade vi sedan länge letat efter en rengöringsprodukt som var platsbesparande både vid förvaringen och transporten. Handen på hjärtat: Med vanliga flytande rengöringsmedel släpar man omkring på över 90 procent onödigt vatten. Våren 2018 hörde vi för första gången talas om nya Wetrok Granuline. Ungefär samtidigt vann vi upphandlingen för Basels universitet och ansvarar nu för rengöringen av Cluster West/Ost med 34 byggnader. Det ledde till att Wetrok Granuline användes för första gången på Basels universitet. Dessförinnan hade vi självklart noggrant testat om granulatet verkligen kunde mäta sig med de flytande rengöringsmedlen när det gällde rengöringskvaliteten. Särskilt på besvärliga användningsområden, som att rengöra glas utan att det blir ränder eller att ta bort feta fingeravtryck, gjorde resultatet att granulatserien övertygade oss.

Du har sagt att granulatet tar mindre plats på lagret och vid transport – har du några siffror på det?
Lager- och transporthanteringen innebär flera arbetssteg för oss. När vi beställer rengöringsmedel levereras det först till vårt huvudkontor i Hausen AG. Därefter kör vår insatschef ut den mängd som behövs till våra objekt och ställer in dem i förrådet där. När produkterna behövs lastas de över på städvagnen av teamchefen och lokalvårdarna. Det betyder alltså: En hel del transporter och tidsåtgång. För att inte tala om det slitage det blir på kroppen när man ska släpa runt på dunkar. Jag vill inte nämna några ekonomiska siffror men så mycket kan jag säga, att bara för objekten i Basels universitet har transportmängden minskat med runt 90 procent, tack vare Granuline. Det har en stor betydelse för räkenskaperna.

I vilka sammanhang använder ni granulatet på Basels universitet?
Du kan snarare fråga när vi INTE använder granulatet. (skratt) Vi rengör nämligen i princip alla ytor och hela sanitetsområdet med granulat. För universitetet i Basel innebär det forskningslaboratorier, bänkar i hörsalar, kontorsutrymmen, entréer, plastytor i korridorer, glas, speglar, dörrhandtag, väggar, trappräcken – i princip allt som inte har oljats.

Vad innebär användningen för rengöringspersonalen?
Hittills har vi aldrig haft en rengöringsprodukt som är så enkel att använda som Wetrok Granuline. Det är bara att fylla upp flaskan till markeringen, hälla i granulatet, stänga flaskan och skaka – sedan är brukslösningen redo att användas med mikrofiberduken. Tack vare portionspåsarna blir doseringen alltid korrekt. Den enkla hanteringen är en stor fördel – i synnerhet eftersom lokalvårdarna i objekten till universitet i Basel kommer från 15 olika länder. Även de som inte helt behärskar tyska fattade direkt hur det fungerar.

Ingick även säkerhets- och miljötänk i beslutet för Granuline?
Absolut! Som ansvarsfull arbetsgivare är det vår uppgift att se till att våra medarbetare kan arbeta tryggt och ergonomiskt. Med Granuline innebar detta stora förbättringar: Granulatpåsarna går lätt att öppna längs perforeringen och sedan är det bara att tillsätta innehållet i flaskan – det finns ingen risk att kemikalierna kommer i kontakt med ögonen eller huden. Det finns inte heller någon risk för inandning av ångor eftersom granulatprodukterna inte innehåller några lösningsmedel. Dessutom slipper personalen att släpa på tunga dunkar utan kan istället lasta rengöringsvagnarna med små, lätta granulatsticks. Även när det gäller det miljöavtrycket har Granuline en positiv påverkan. Tidigare var vi tvungna att leverera kemikalier även till små objekt med liten förbrukning – tack vare granulatet uteblir många av dessa resor. Med en enda bilresa kan vi numera leverera ett förråd som räcker i ett halvår till dessa mindre objekt, och därmed sparar vi både tid och koldioxidutsläpp.

Finns det tankar om att även byta till granulatrengöring i andra objekt?
Inte bara tankar. Från och med december 2019 ställer vi om all vår sanitets- och ytrengöring till granulat. Det innebär att vi över hela Schweiz kommer att använda Wetrok Granuline hos alla våra kunder med daglig rengöring.

Och det gör ni trots att granulatet är dyrare än flytande rengöringsmedel?
Men det är det inte! Den som bara ser till inköpskostnaderna planerar dåligt och mycket kortsiktigt. Hos Rohr AG tittar vi alltid på totalkostnaderna för en produkt. Hos Wetrok Granuline blir besparingarna uppenbara: Totalt sett minskar lager- och transportkostnader med upp till 75 procent. Det börjar med att våra insatschefer lägger mindre tid på transporter, distribution och förvaring av kemikalierna – fem kartonger med granulatsticks går betydligt snabbare att bära in i förrådet än fem dunkar flytande kemikalier. Dessutom sparar vi mycket pengar eftersom vi har löst problemet med överdosering – enligt principen ”en påse till en flaska” har den här stora kostnadstjuven nämligen helt eliminerats. Det finns det ingen rengöringsprodukt som klarat tidigare! Men framför allt gör vi besparingar i säkerhetsinstallationerna: Nyligen var vi tvungna att utrusta 600 objekt med uppsamlingskar i lagret. Tack vare granulatet slipper vi dessa kostnader helt – inga flytande kemikalier, inget som kan läcka. Därmed sparade vi tusentals schweizerfranc på bara uppsamlingskar. Utöver detta kunde vi självklart också spara kostnader för utbildning – Granuline är så enkelt att använda att det räcker med en kort instruktion. Så vi är helt övertygade – räknar man in alla besparingar och ser kostnaderna på lång sikt så är Granuline till och med billigare än alla andra vanliga flytande rengöringsmedel.

Vilka företag skulle du särskilt rekommendera Wetrok Granuline till?
Alla som inte längre vill släpa runt på hundratals liter onödigt vatten varje dag. (skratt) Nej, men allvarligt talat: Oavsett om man är en städfirma eller en bokföringsavdelning på ett ålderdomshem så har granulat potential att på alla områden göra städprocessen betydligt effektivare, billigare och behagligare.