Reportage: Städning på Basels universitet med Wetrok Granuline


24.10.2019

Sedan sommaren 2018 rengör Rohr AG:s team 34 byggnader som hör till Basels universitet Campus Petersplatz med Wetrok Granuline. Genom bytet från flytande rengöring till granulat minskar ca 90 procent av transportmängden. Vi följde med städteamet under en dag på Campus och såg själva vilka arbetsuppgifter som varje dag blir enklare med de små granulatpåsarna. 

”Rakt fram ligger undervisningssalarna och i byggnaden till vänster hittar ni neurosciencelabbet”, berättar en student framför psykologifakulteten i Basel för nya studenter. Nybörjarna vet att universitetet i Basel hör till de 100 bästa universiteten i världen tack vare sin innovationsförmåga. Något som studenterna inte vet är att även städningen av Basels universitet görs med den mest innovativa metoden som finns på marknaden – rengöringsgranulat från Wetrok. Det är Rohr AG som ansvarar för städningen. De 34 byggnader som ska städas i Cluster West/Ost på Campus Petersplatz hålls rena av 35 lokalvårdare. Teamledaren Ilir Gashi och regionchefen Peter Härry från Rohr AG tar oss med på en rengöringsrunda och visar hur städning med granulat fungerar. Redan i förrådet förvånas vi över processen.

Små kartonger ersätter 10-litersdunkar
Målmedvetet går teamledaren fram till hyllan i städrummet. Han tar tag i en kartong och plockar fram en liten påse med en gul rand. I påsen ligger granulatkornen. En påse väger bara 5 gram, vilket är den perfekta doseringen för en användning. Han öppnar påsen längs perforeringen och häller över innehållet i en skumflaska som han dessförinnan har fyllt med vatten upp till markeringen. Han behöver inget doseringssystem. ”Jämfört med flytande rengöringsmedel är det ingen risk att granulatet kommer i kontakt med ögonen eller huden. Och inget kan läcka. Eftersom granulatet är lösningsmedelsfritt behöver vi heller inte andas in några giftiga ångor”, förklarar Ilir Gashi fördelarna för personalen. Han stänger flaskan och skakar den kort. I flaskan bildas skum.  Nu är brukslösningen redo att användas. Senare kommer Ilir Gashi att lägga skummet på en mikrofiberduk som han avlägsnar smuts från diverse ytor med. Tidsschemat för den dagliga städningen är ambitiöst och därför är maximal effektivitet viktig både för material, förberedelser och förflyttning, berättar Peter Härry. För honom är det framför allt de enorma tids- och energibesparingarna vid transport och förvaring som utmärker Wetrok Granuline. ”Tidigare var våra insatsledare tvungna att transportera och ställa in litervis av tunga dunkar från huvudkontoret i varje objekts förråd, som sedan återigen fördelades av lokalvårdarna vid användningen. Med Wetrok Granuline har det blivit mycket enklare: För samma användningsmängd bär och transporterar mina medarbetare nu en liten kartong med 25 portionspåsar istället för en 10-litersdunk. Lådan väger bara lite mer än en chokladkaka”, berättar Peter Härry och fortsätter: ”Den tid som mina medarbetare tidigare lade på logistik kan de nu använda för effektiv rengöring på golvet, det som är vår kärnverksamhet. I granulatet finns också en stor potential: Genom att byta från flytande rengöringsmedel till granulat minskar lager- och transportkostnaderna med upp till 75 procent.

Portionspåsar förhindrar överdosering
Medan teamledaren Ilir Gashi lastar på skumflaskor och mikrofiberdukar på rengöringsvagnen gör han oss uppmärksamma på ytterligare en fördel: ”Vanliga flytande rengöringsmedel överdoseras ofta. Det går inte med Wetrok Granuline. I påsen ligger exakt rätt mängd för exakt en användning. Så tack vare granulatet sparar vi varje dag kostnader för uteblivna överdoseringar.” Metoden har inte bara revolutionerat en enstaka faktor utan hela rengöringsprocessen, vilket även expertisen har uppmärksammat: 2017 belönades Wetrok Granuline med Purus Innovation Award.

Magnet som förebild ledde till patent
Wetrok Granuline fungerar egentligen som en magnet: Speciella molekyler i granulatlösningen drar till sig smutspartiklarna och kapslar in dem i brukslösningen. Metoden kallas elektrosterisk stabilisering. Den är unik på marknaden och därför skyddas den innovativa metoden av ett patent. Men hur kom Wetrok på idén att använda granulat i portionspåsar för rengöring? ”Det avgörande var ett välkänt kundproblem: överdosering”, berättar Michel Brülisauer, chef på Business Unit Chemie hos Wetrok. ”Vi ville ta fram en rengöringsprodukt som var så gott som omöjlig att överdosera. Vi insåg ganska snabbt att  den levererade formen och mängden var de två springande punkterna. Om man löste dem skulle man slippa den kritiska manuella doseringen”, förklarar den utbildade kemisten.  Wetroks forskningsavdelning grubblade och testade ända tills de hittade den perfekta formen:  granulat, förpackat i rätt dos för en enda användning. Det var inte helt enkelt att hitta en lösning som är maximalt koncentrerad men samtidigt kan doseras fullständigt exakt. ”Högkoncentrerade rengöringsmedel är i princip alltid vettigt. Men eftersom feldoserade högkoncentrerade rengöringsmedel förbrukar mer kemikalier än de sparar, och därmed innebär att pengar går förlorade, var en kombination av granulat och doseringslösning ett måste”, förklarar Wetroks kemichef. 2017 var det så dags: Wetrok lanserade de första tre granulatprodukterna på marknaden – ytrengöringsmedlet Granusurf, sanitetsrengöringsmedlet Granusan och golvrengöringsmedlet Granufloor.

Från granulat till effektiv skumlösning
Varje dag använder ungefär 13 000 studenter toaletterna på Basels universitet. Då är det viktigt att sanitetsutrymmena städas varje dag. Framför toaletterna överlämnar teamledaren Ilir Gashi den förberedda rengöringsvagnen till sin medarbetare Daunia Khayat. Hon tar skumflaskan och applicerar skummet i form av ett kryss på en mikrofiberduk. Skummet fördelar sig jämnt över ytan när hon börjar fukttorka av tvättstället. Den stora fördelen med skummetoden är att det inte blir några sprejpartiklar i luften, man behöver inte släpa på vattenhinkar och man slipper vrida ur trasor. Hela underhållsstädningen av toalettutrymmena klarar lokalvårdarna med en enda produkt: Granusan. Resultatet låter inte vänta på sig och studenterna kan nu återigen använda skinande rena tvättställ.

Granulatkraft på smutsiga bänkar
Klockan har passerat sju och byggnaden är tom. Nu är det dags att städa undervisningssalarna. Dagtid är de för det mesta fulla till sista plats, vilket gör att de på kvällen är i stort behov av städning. För detta använder Daunia Khayat granulatprodukten Granusurf. Till skillnad mot toalettstädningen använder sig Rohr AG här inte av en skumflaska utan av en sprayflaska. Den innehåller också en brukslösning av vatten och upplöst granulat. ”På Basels universitet är många ytor av glas. På grund av att inga ränder bildas har vi valt att använda sprayflaskan vid ytrengöringen”, förklarar Peter Härry. Daunia Khayat arbetar sig framåt bänkrad för bänkrad. Hon avlägsnar pennspår, colafläckar och spår från handkräm. Hon sprayar brukslösningen på mikrofiberduken och kan enkelt torka bort fläckarna med den fuktiga duken. Till sist är det dags för talarstolen. Även här finns spår efter svettiga händer och saliv. Daunia Khayat tar bort dem i ett enda svep. Varje vecka använder städteamet runt 1 200 mikrofiberdukar för att hålla byggnaderna på Basels universitet rena.

Tio minuters promenad bort gör Ilir Gashi samma jobb i en byggnad med hörsal. Även där används den kompakta sprayflaskan med upplöst granulat. ”Även till sprayflaskan löser jag upp bara en enda liten påse med granulat. Men portionssystemet är inte bara bra i det praktiska rengöringsarbetet, utan även i kostnadsberäkningarna. Jag kan hela tiden se hur många påsar som används för varje objekt och vilka kostnader som uppstår”, förklarar teamledaren ytterligare en fördel med granulatet och stänger dörren till den rengjorda hörsalen.

Granulat går även att använda i kombiskurmaskiner
Klockan är redan halv åtta och nu är det dags för dagens sista städuppgift: golvrengöringen. Ilir Gashi visar hur granulatet även går utmärkt att använda för rengöring med kombiskurmaskinen. För detta häller han i en påse Granufloor i tanken. Granulatet löser direkt upp sig i det kalla vattnet och rengöringsuppdraget kan starta. Våd för våd återställer han de högfrekventerade korridorerna till en skinande ren och väldoftande utbildningsmiljö.

Basels universitet är det första objekt som Rohr AG städar med Wetrok Granuline. Peter Härry och företagsledningen blev emellertid så imponerade av de kostnadsbesparingar och processoptimeringar som granulatet innebar att Rohr AG från och med december 2019 kommer att ställa om all sin dagliga rengöring till Granulat-serien. ”Vi slipper transportera och bära lika mycket, det blir mindre att förvara och den så gott som självinstruerande användningen var det som övertygade oss. Förvarings- och transportkostnaderna minskar med upp till 75 procent. Tack vare Granuline sparar vi kostnader för kemikaliehantering och får ett garanterat rent resultat. Det innebär mindre kostnader från inköp till avfallshantering. Det finns inget flytande rengöringsmedel, hur prisvärt det än är, som klarar det”, sammanfattar Peter Härry. De första som får njuta av det rena resultatet i morgon bitti är de nya studenterna. Vi får väl se om de hittar fram till neurosciencelabbet.

 Granuline – how it works:

  1. Fyll skumflaskan med vatten upp till markeringen
  2. Öppna granulatpåsen och häll i granulatet
  3. Stäng skumflaskan
  4. Skaka skumflaskan
  5. Applicera skummet på mikrofiberduken
    –>Sedan är det bara att sätta igång!

”Det är superenkelt att använda granulatet: Häll i granulatet i vattnet, stäng flaskan – och sedan har man en produkt som man kan städa med. Den stora fördelen är att folk redan känner till portionsförpackningar från livsmedelsområdet, som t.ex. sockerpåsar eller kaffekapslar. Principen ’1 påse, 1 användning’ är därför så gott som självinstruerande.”
Ilir Gashi, teamledare för rengöring hos Rohr AG

Vill du veta mer om hur man använder Wetrok Granuline?
Här kommer du till en YouTube-film.