Utmaningar vid rengöringen av ett gym


24.10.2019

Rengöringen av ett gym ställer rengöringspersonalen inför ovanliga utmaningar. Hur rengör man egentligen ett löpband? Norbert Ebneter och hans team från FITIN Fitness- und Gesundheitscenter i Sankt Galler Rheintal, Schweiz tog sig an denna utmaning under en utbildning.

Runt, runt går det svarta bandet, i olika hastigheter, i olika vinklar och med olika mänskliga vikter. I vanliga fall. Idag är det bara en mikrofibermopp med blåa streck på bandet – den är ordentligt uppspänd på ett moppstativ med långt skaft. I andra ändan av skaftet står gyminstruktören Gaby Lenherr. Skaftets ända håller hon löst mellan tumme och pekfinger. Det ser ut som om hon för en hockeyklubba över isen. Hon börjar med ytan under sidokanten och för moppen successivt över löpbandet. För varje steg håller hon kvar moppen omkring en minut. Fram till mitten – därefter upprepas processen från andra sidan tills hela löpbandets längd och bredd slutligen har befriats från skoslitage, svett och damm. ”Förut gjorde vi rent löpbanden med fuktiga bomullstrasor. Då var man tvungen att böja sig ner, det tog lång tid, krävde en hel del kraft och ändå stannade mycket av smutsen kvar på bandet”, säger gyminstruktören och tänker tillbaka på de gamla rengöringsrutinerna. Sedan utbildningen är det annorlunda: De lärde sig att använda en mikrofibermopp, indränkt med ett antistatiskt golvrengöringsmedel, eftersom den tar bort smutsen bättre. Dessutom blev de rekommenderade att genomföra rengöringen under tiden utrustningen var igång för att ta vara på kraften från maskinen. ”Nu försvinner till och med smutsen under kanterna”, förklarar hon stolt och pekar med fingret på den svarta beläggningen som har bildats på moppen.

Även gympersonalen måste behärska rengöringsprocesserna

Löpbandet finns på FITIN Fitness- und Gesundheitscenter i Buchs, Schweiz. Den schweiziska kommunen ligger vid trerikspunkten Schweiz, Liechtenstein och Österrike. Kastar man en blick ut ur fönstret under kursens gång känns bergen så nära att man nästan kan ta på dem. På den runt 1750 kvadratmeter stora träningsytan hittar man allt en gymfantast kan önska: maskiner för konditions- och styrketräning, en hinderbana för ryggen och till och med en cirkel av de modernaste multiträningsmaskinerna som skapar ett elektroniskt viktmotstånd. Men det är inte allt. ”Vårt träningsutbud består dessutom av speciella rum för behandling av patienter vad gäller naturläkemedel, kiropraktik och fysioterapi”, säger innehavaren Norbert Ebneter och uppmärksammar helhetsbilden. En sådan mångfald av olika rum och olika golvtyper ställer höga krav på rengöringskompetensen. En annan speciell egenskap är att rengöringen inte enbart görs av rengöringsteamet, utan av gyminstruktörerna under dagen.

För att alla anställda ska ha samma kunskapsnivå och för att påbörja omställningen till de modernaste rengöringsmetoderna har Norbert Ebneter gett rengöringsspecialisterna från Wetrok i uppdrag att hålla i en utbildning. Fördelen med en utbildning i rengöring är att man tar hänsyn till alla objektspecifika egenskaper och att man blir upplärd i hanteringen av de redskap och rengöringsmedel som man sedan faktiskt använder för att rengöra objekten.

Dammbindande torkning mellan och under redskapen av hygieniska skäl

Spår av drycker, svett och smulor från energibars – golvet i en inomhussportanläggning är redan efter ett par timmar täckt med massvis av lös smuts. Därför är typen av golvrengöring avgörande. Förut togs damm och lös smuts bort med hjälp av en dammsugare eller en bomullsmopp. Därefter våttorkade man dagligen. Ett dubbelfel: ”Eftersom en bomullsmopp bara kan ta upp ytterst lite damm kunde bakterierna, på grund av fukten, föröka sig ännu bättre och sprida ut sig på golvytan”, förklarar Wetroks specialist Walter Utzinger rengöringsfelen som ofta görs på grund av okunskap. I utbildningen får medarbetarna därför en genomgång i en hygienisk metod för golvrengöring – dammbindande torkning med engångsdukar. En Masslinn dammtorkningsduk spänns fast på ett moppstativ för att ta bort lös smuts som damm och mikroorganismer som finns i dammet från golvet. Duken slängs efter användning. Tack vare viskosdukarnas särskilda impregnering med olja eller lim binds damm, smuts och bakterier perfekt i duken.

”Jag är förtjust i dessa dammtorkningsdukar eftersom de har visat sig vara särskilt användbara i rengöringen av laminatgolv och mellan eller under redskapen”, berättar gymmets ägare Norbert Ebneter, som vill vara en förebild för sina medarbetare på grund av sin chefsroll. Bomullsmoppen är numera förbjuden. Sedan utbildningen våttorkar de bara om det behövs – och numera med förfuktade mikrofibermoppar. För det mesta räcker det till och med helt med dammbindande torkning och därefter punktrengöring för att ta bort enstaka smutsfläckar.

Skum får fingeravtryck att försvinna från skärmar

Något som också var helt nytt för teamet var en rengöringsmetod som Wetrok har utvecklat som heter ”manuell skumrengöring”. Fingeravtryck tas inte längre bort från konditionsredskapens skärmar med en tunnflytande brukslösning, utan numera med hjälp av ett flytande rengöringsskum. Vatten och rengöringsmedel blandas i en flaska, skakas ordentligt och skummet, som skapas av att flaskan har trycks ihop, fördelas på en mikrofiberduk. På så vis avlägsnas handavtryck och svettfläckar från redskapen enkelt och smidigt – utan att man behöver eftertorka eller att ränder bildas. Skummet är dessutom bra för användarsäkerheten. Inga spraypartiklar hamnar i luften som man riskerar att andas in och istället för en tung vattenhink har man bara med sig en liten skumflaska.

Rengöringsmedel för att ta bort urinlukt hjälper även mot svettiga fotavtryck

Det är ett känt gammalt problem i omklädningsrum: illaluktande och svettiga fotavtryck.  Även FITIN känner till de obehagliga fuktiga ställena på granitkeramikgolv. Men även för detta problem har Wetroks rengöringsexperter en praktisk lösning. Det handlar om ett hemligt tips: Vissa sanitetsrengöringsmedel som används för att bekämpa urinlukt klarar också av att ta bort svettfläckar. Utöver den reguljära rengöringen med klassiska underhållsrengöringsmedel våttorkas numera granitkeramikgolvet i omklädningsrummen var tredje dag dessutom med det ovan nämnda sanitetsrengöringsmedlet. ”Den mikrobiologiska nedbrytningen av urinlukter är jämförbar med den av svett. Dessutom luktar golvet härligt fräscht i flera dagar efteråt”, berättar rengöringsspecialisten Walter Utzinger.

Ett enkelt verktyg hjälper till att skapa mer självständighet

Norbert Ebneter och hans team har lärt sig många nya rengöringsmetoder i utbildningen. Dessa använder de numera dagligen tack vare den noggranna dokumentationen i form av individuella rengöringsscheman i lokalerna. Men för ägaren till FITIN Fitness- und Gesundheitscenter var utbildningens riktiga höjdpunkt en annan, nämligen okulärbesiktningen. Några skulle kalla detta rengöringsinstrument en metod för praktiserande, medan andra endast kallar det en checklista som man bör lägga på minnet och som hjälper till att inte glömma något under rengöringen. Ett rums tillstånd delas in i fem överordnade begrepp (tak, väggar, ytor, golv och dörrar) som ger en snabb överblick. En fråga angående tak lyder till exempel: ”Hur ser lampor, tak och ventilationshål ut?” Okulärbesiktningsmetoden fungerar både för egen bedömning innan rengöringen och som egenkontroll efter rengöringen. ”Denna nya rengöring efter ögonmått hjälper oss mycket i våra kontrollrundvandringar. På så vis ser vi inte bara med en gång när till exempel en tvåldispenser är tom, spindelnät har bildats bakom en dörr eller en soptunna är överfull vid ingången, utan vi kan också vara säkra på att vi till exempel inte har glömt att kontrollera om avloppsbrunnen är full med hår”, säger Norbert Ebneter och beskriver de konkreta sakerna som underlättar i vardagen. ”Den största fördelen är dock att medarbetarna får en ny självständighet med detta verktyg”, fortsätter han. ”Kontroller är på så vis inte längre nödvändiga.”

Ökad effektivitet leder inte nödvändigtvis till personalminskning

För Norbert Ebneter måste inte ökad effektivitet inom rengöringen nödvändigtvis leda till sparade personalkostnader. ”Tack vare okulärbesiktningen och de nya metoderna behöver vi numera omkring en tredjedel av tiden för rengöringsarbetet. Nu kan vi antingen spara in en tredjedel på personalkostnaderna eller så kan vi öka våra rengöringsintervaller och på så vis även vår hygiennivå med cirka 30 procent. Vi bestämde oss för variant två, för våra kunders och medarbetares skull”, överraskar gymägaren med uppfriskande transparens. Det är just företagsledningens helhetssynsätt som utan tvivel gör att träningsentusiaster har hittat rätt hos FITIN.

 

Gaby Lenherr, gyminstruktör
”Tack vare den omfattande utbildningen känner numera även vi gyminstruktörer väl till rengöringsprocesserna. Det är viktigt eftersom ingen i rengöringsteamet är närvarande under dagen och därför är det vi som håller gymmet rent. De nya rutinerna är lätta att genomföra och perfekt anpassade för våra lokaler. Förut hade vi till exempel oräkneliga rengöringsmedel för sanitetsutrymmena – idag har vi bara fyra. Nu slipper jag gå fram och tillbaka många gånger och är färdig mycket snabbare.”

 

Kort intervju med gymägaren Norbert Ebneter

”Oavsett om det handlar om sport eller rengöring – allt hänger på samarbetet”

Varför bestämde du dig för en rengöringsutbildning?

Jag gillar tydliga processer. De ser till att man håller samman och är transparent. Rutinerna för alltifrån gymträning till fysioterapi fanns redan hos oss – med undantag av rengöringen. Det ville jag ändra på, så jag gav Wetrok i uppdrag att utarbeta ett individuellt rengöringsschema för våra lokaler samt att hålla i utbildningen.

Har du lagt märke till förändringar i relation till hygiennivån och effektiviteten efter utbildningen?

Definitivt! Båda har ökat markant och jag är även medveten av vad det beror på. Inom gymträningen ser vi gång på gång att det behövs en aha-effekt för att ändra det egna förhållningssättet. Till exempel måste jag förstå varför jag måste ägna mig åt styrketräning och inte konditionsträning för att uppnå vissa träningsmål. Precis på samma sätt är det med rengöring. Medarbetarna måste förstå varför och när torr rengöring är att föredra framför våt rengöring när det kommer till hygien. Bara på så vis accepteras de nya rutinerna och teamet kommer – i likhet med sporten – ur sin bekvämlighetszon.

Förstår alla medarbetare processerna nu?

Ja, istället för 100 olika åsikter om hur man ska rengöra något har vi nu en klar linje som vi alla följer. Den lagkänslan tycker jag om. Det spelar ingen roll om det handlar om sport eller rengöring – allt hänger på samarbetet.

När rengöringspersonal arbetar under pågående verksamhet får de ofta direktivet att vara så ”osynliga” som möjligt. Gäller det även på gymmet?

Nej, jag tycker inte om sådana osynlighetspolicyer. Hos oss rengör vi regelbundet, noggrant och metodiskt korrekt – det ska även våra kunder se. Den rena, väldoftande omgivningen skapas ju av människor. Därför vill vi även visa våra kunder vem som ser till att vi har en sådan trivsam atmosfär. En trevlig bieffekt är att om vi tar hand om utrustningen och renligheten, så gör även våra kunder det när de använder redskapen.