Mässrapport


09.10.2019

Från 24 till 27 september 2019 pågick den internationella rengöringsmässan CMS Berlin. Runt 21 000 besökare fick på mässan en överblick över innovativa lösningar för professionell rengöring. Förutom intresset för robotteknik utkristalliserades även en annan stark trend.

På CMS Berlin kunde Wetrok tydligt visa att monterns storlek är av liten betydelse. Det som betyder något är innovationer. Med mottot ”Innovation made in Switzerland” presenterade man på blygsamma 77 kvadratmeter innovationer med stor potential att förenkla rengöringsvardagen. Några av dem är så unika att de skyddas av patent. När monterbesökarna testade och provade lösningarna visade det sig att fördelarna med många smarta knep och inbyggda funktioner på rätt ställe inte framgick för användaren förrän de används. Men då blir det desto mer uppenbart.

Ändrade krav på städlösningar
CMS 2019 visade att kraven på rengöringsprodukterna ändrats en hel del. ”Kunderna förväntar sig inte bara ett rent resultat, utan även att det är både miljövänligt och bra för personalen. Då spelar inte bara certifieringar en större roll utan framför allt även att rengöringen är resursbesparande. Vi har konstaterat att kunderna inte bara tycker att ekologiska rengöringsmedel är viktiga, utan också att miljövänliga rengöringsmetoder blir allt viktigare”, berättar Jens Pfaff, vd för Wetrok Tyskland.

Rengöring med skum: ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart
I montern hade man en manshög flaska med rengöringsskum som välde ut, för att visa att man har ett helhetstänk när det gäller ekologisk rengöring. Skum istället för flytande brukslösning? Det väckte nyfikenheten hos många.

Många besökare blev stående framför flaskan, helt fascinerade, och stoppade ner handen i skummet eller andades in den behagliga doft som skummet spred. Medarbetarna i montern förklarade gärna hur rengöring med skum fungerar, som ju inte bara är väldigt ekologiskt utan även extremt enkelt: Fyll flaskan med vatten, tillsätt rengöringsmedlet enligt doseringsanvisningarna – och sedan är det bara att använda skummet för rengöring med mikrofiberduken. Jämfört med vanlig rengöring med hink och vatten sparar kunden med skumrengöringen ungefär 90 procent vatten och 30 procent kemikalier vid fukttorkning. Den här moderna metoden innebär också bara fördelar för användaren: Det finns inga sprejpartiklar i luften som hamnar i luftvägarna, man behöver inte släpa på vattenhinkar och man slipper vrida ur trasor.

Wetrok presenterade två produkter på mässan som perfekt kompletterar den miljövänliga rengöringen med skum:

Nycertifierade Wetrok EcoLine
Med biologiskt lätt nedbrytbara rengöringsmedel i Wetrok EcoLine rengör kunderna hela byggnaden miljövänligt, från början till slut. Alla sex produkterna är certifierade med EU Ecolabel samt med den österrikiska miljömärkningen. Tre av produkterna kan skummas.

Patenterade Wetrok Granuline
Patenterade Wetrok Granuline är ett rengöringsgranulat som förvandlas till en effektiv brukslösning när man tillsätter vatten. Produkten ligger i små portionsförpackningar som innebär en påse per användning. Därmed är det den första produkten som helt eliminerar dyr och miljöskadlig överdosering. I granulatet finns också en stor potential: Genom att byta från flytande rengöringsmedel till granulat minskar lager- och transportkostnaderna med upp till 75 procent. Två av de tre granulatprodukterna kan skummas.

Två till priset av en: Discomatic Bolero
Även när det gäller kombiskurmaskiner presenterade Wetrok en ny lösning som imponerar både miljömässigt och tekniskt: Discomatic Bolero. Den här kombiskurmaskinen löser ett evigt användardilemma. Istället för att behöva välja mellan en minimaskin med låg arbetshöjd och en maximodell med hög prestanda får kunden en 2-i-1-lösning med Bolero. Detta tack vare två tankar för olika användningsområden. Användaren behöver bara byta tank för att för första gången kunna förena två maskiner i en modell. Det är ett stort framsteg, inte bara prismässigt utan även miljömässigt!

Tekniksprång: Användaren tar av sugmunstyckena med hjälp av en magnetisk anordning och sätter på suggummina med en klickmekanism. Allt i en handvändning och helt utan verktyg.

Hållbarhetstänket återfanns även i mässorganisationen: ”I år registrerade vi alla kontaktuppgifter för intresserade besökare i en app. På så vis slapp vi en massa papper och visar att vi lever upp till hållbarhetstänket även internt”, förklarar Jens Pfaff.

Några frågor?
+46 8 444 34 00

Begära specialist återkoppling