Stora ytor och smala gångar – då gäller det att välja rätt rengöringsmaskin


25.04.2022

På LANDI Lenzburg i Schweiz hittar man produkter för hus, trädgård och jordbruk. Butiksytan är stor, men är samtidigt indelad i smala gångar. Det innebär en utmaning när det kommer till golvrengöringen! Med Duomatic Endurer från Wetrok har LANDI-teamet hittat den perfekta rengöringsmaskinen. Men hur sköter man rengöringen under butikens öppettider, och vilka krav måste en kombiskurmaskin uppfylla för att klara av det här uppdraget?

Var hittar man häcksaxar, hårfönar, hundmat och honung bara några hyllor ifrån varandra? På LANDI, förstås! LANDI-butikerna är oftast belägna på landsbygden i Schweiz. Här säljer man produkter för hus, trädgård och jordbruk samt ett utvalt sortiment av livsmedel och drycker. Företaget har en stark regional förankring och ca 50 procent av produkterna kommer från schweiziska leverantörer. När golvrengöringsmaskinen på LANDI Lenzburg hade gjort sitt och skulle bytas ut 2021, så var det självklart för avdelningschef Daniel Lütolf att efterföljaren skulle köpas in från en schweizisk tillverkare.

Rent underlag för skyltprodukter och standardhyllor
Att valet föll på Wetrok, producent av rengöringsmaterial, berodde på Daniels erfarenheter av deras dammsugare: ”Jag känner ju till toppkvaliteten och sugeffekten hos Wetroks dammsugare, därför var jag övertygad om att även golvrengöringsmaskinerna skulle hålla vad de lovar”, förklarar Daniel Lütolf. Alltså införskaffade LANDI Lenzburg kombiskurmaskinen Duomatic Endurer sommaren 2021. Maskinen är helt i linje med den gröna LANDI-logotypen: den är inte bara grön till färgen, utan är dessutom märkt med EUnited Green Cleaning-certifieringen. Certifieringen innebär att maskinen har hög rengöringseffektivitet och låg vatten- och energiförbrukning. Tack vare den generösa arbetsbredden och 80-literstanken är maskinen som gjord för lokalen på 1 800 kvadratmeter. Samtidigt är den lika smidig och lättmanövrerad som en mindre maskin. Det var viktigt för LANDI Lenzburg, som domineras av trånga hyllgångar och olika säsongsbetonade skyltprodukter mitt i butiken. Daniel Lütolf är entusiastisk: ”Vi ville ha en kompakt maskin för daglig rengöring i hyllgångarna, men även för effektiv specialrengöring av öppna butiksytor i samband med vårt sortimentsbyte efter säsong. Egentligen skulle man behöva två olika rengöringsmaskiner för detta, men Duomatic Endurer klarar båda uppdragen med bravur.” Kombiskurmaskinen används dessutom för punktrengöring om det behövs: Om det har läckt ut saft från en flaska vid uppackningen till hyllan sprids den söta och klibbiga vätskan över hela golvet. Då är Wetroks kombiskurmaskin på plats för att åtgärda problemet på bara några minuter, så att kunderna kan gå på golvet igen.

Snö, vägsmuts och blomjord
Det finns också flera olika sorters smuts som hamnar på golvet så gott som dagligen. Skor drar in vägsmuts och snö, palldragare lämnar efter sig förpackningsrester och damm och otäta förpackningar kan läcka ut blomjord, sågspån eller kolpulver. Sådan lös smuts avlägsnas med en borste före den maskinella rengöringen. Golvet är ett tåligt industrigolv (Gerflor GTI Max). Det består av lösa plattor som läggs en och en och kan hakas fast i varandra. Fördelen med detta är att golvet tål hög belastning och att man därmed utan problem kan köra kundvagnar, pallyftar eller gaffeltruckar (och kombiskurmaskiner) på det. Vid första anblicken kan golvet se slätt ut, men vid en närmare anblick ser man att ytan är lätt strukturerad. Det är inte helt enkelt att avgöra om golvet är slätt eller strukturerat. Därför rengörs det omväxlande med skurborstar (Wetroks filamentskurborste) och med skurrondeller (Wetroks röda skurrondell).

Rengöringsmaskin redo på rekordtid
Klockan är kvart över fem på eftermiddagen, och det är dags för Markus Schmid att börja jobba. Markus är extern rengöringsspecialist och städar golvytan i hela LANDI-butiken varje måndags- och torsdagskväll, vilket tar honom ungefär två timmar. Under större delen av rengöringsarbetet finns det fortfarande kunder kvar i butiken, och området vid kassorna rengörs efter stängning. Markus tar fram kombiskurmaskinen från lagret och gör i ordning den för kvällens pass. Förberedelserna underlättas av maskinens praktiska, integrerade doseringssystem, som blandar vatten och kemikalier i rätt koncentration direkt. Doseringssystemets kemikalietank fyller han på med rengöringsmedlet Wetrok Reshine. Powerrengöringsmedlet löser upp alla olika sorters smuts, jämnar ut små repor och lämnar inga ränder. Golvet får alltså en regelbunden uppfräschning och håller sig snyggt. Maskinen har ytterligare två speciella egenskaper som underlättar förberedelserna för Markus Schmid: slangkopplingen och hanteringen av borstarna med en knapp. ”Tack vare slangkopplingen kan jag ansluta slangen direkt till maskinen, vattnet rinner direkt in i renvattentanken. När tanken är full stoppas vattentillförseln automatiskt”, förklarar han. Han uppskattar också att han inte längre behöver smutsa ner händerna på de använda borstarna. De kan nämligen sättas dit och tas bort med en knapptryckning. Tack vare dessa tidsbesparande extrafunktioner är maskinen klar att användas på rekordtid.

Metodiskt mot ett rent butiksgolv
Markus Schmid sätter rengöringsmaskinen i rörelse och passerar skjutdörrarna till lagret. Han börjar med att rengöra den första hyllgången, och glider förbi saftflaskor, skruvdragare och glödlampor. I slutet av gången vänder han maskinen, och fortsätter arbetet på andra sidan. Idag finns det hårt bunden smuts på golvet, och därför upprepar Markus proceduren. Strax är den första hyllgången skinande ren. Här behövs inte ens manuell kantrengöring, eftersom maskinen har avlägsnat all smuts ända in i kanterna. De skyltade produkterna på pallar mitt i lokalen kräver ett annat tillvägagångssätt. Här möts man av gulliga, leende påskharar på hyllorna och färgglada snittblommor som får en att längta efter våren. Markus Schmid tar sig fram med kombiskurmaskinen mellan standardhyllorna och produkterna i vårskyltningen. Här vid pallexponeringen kommer man inte undan en manuell kantrengöring, eftersom det samlas oåtkomlig smuts under pallarna.

Det roliga med rengöring
På väg mot nästa hyllgång blir Markus stoppad: ”Var hittar jag jordgubbsfröer?”, undrar en kund. Vänligt hänvisar han kvinnan till en säljkollega. Markus småler – det händer titt som tätt att kunderna misstar honom för en i personalen. Eftersom rengöringen sker under butikens öppettider händer det ofta att han interagerar med kunderna. Under hela arbetet måste han vara försiktig så att han inte hamnar i vägen för kunderna eller skymmer sikten mot hyllorna. Det finns dock aldrig någon halkrisk: Duomatic Endurer har nämligen en patenterad sugteknik som gör att golvet torkar omgående – den så kallade Power-Whirl-funktionen. Knappt är golvet rengjort innan det är torrt igen. Funktionen är som gjord för golvrengöring i detaljhandeln där det rör sig mycket folk.

Vid kassan lägger den sista kunden upp sina varor på bandet, bland annat en saftflaska. Saften når kassörskan utan incidenter, men om olyckan hade varit framme skulle Markus varit på plats direkt med Duomatic Endurer.


Gott betyg från kunden:

”Duomatic Endurer har en smart egenskap som underlättar rengöringen under våra öppettider betydligt, nämligen Power-Whirl-sugbalken. Tack vare en specialkonstruerad sugmekanism är golvet torrt omedelbart efter att man har kört över det med maskinen. Den ultrasnabba torkningen gör att kunderna inte riskerar att halka, och personalen på Landi kan röra sig fritt med palldragare samtidigt som rengöringen pågår – utan att behöva lämna efter sig smutsiga ränder eller halka runt på ett blött golv.”

Daniel Lütolf, avdelningschef LANDI Lenzburg

 

 

”Sedan sommaren 2021 har jag använt Duomatic Endurer för att städa hos LANDI Lenzburg. Omställningen till den nya kombiskurmaskinen gick väldigt smidigt. Den är lätt att hantera och har bara några få knappar. Jag uppskattar olikheterna som den här maskinen lyckas kombinera: Å ena sidan är den bred och städar snabbt stora ytor, å andra sidan är den så smidig att jag utan problem kommer runt alla hörn och kan rengöra ända in i kanterna. Jämfört med vår gamla kombiskurmaskin klarar jag butiksgolvet dubbelt så snabbt med Duomatic Endurer.”

Markus Schmid, rengöringsspecialist LANDI Lenzburg