Interview


12.10.2023

”Med Wetroks robot sparar vi 44 minuter om dagen – det blir en intjänad halvdag i veckan som vi nu använder till andra arbetsuppgifter”

Dieter Heiniger är fastighetsvärd i kommunen Härkingen i Schweiz. Tidigare brottades han med tidspress när det gällde rengöringen av en dubbel idrottshall. I februari köpte han in rengöringsroboten Robomatic Marvin. I denna intervju berättar han vad personalen använder den intjänade tiden till och varför Wetroks robot har löst rengöringsproblemen på ett briljant sätt.

Du är fastighetsvärd i kommunen Härkingen i Schweiz. Vilka är dina ansvarsområden?
Som chef för teknisk service ansvarar jag för skolbyggnaden, förskolan, kommunhuset och multihallen. Multihallen består av två idrottshallar ovanpå varandra. Den övre hallen används även för olika evenemang och har scen och kök. ”Fröschensaal” på nedre plan används för offentliga och privata tillställningar, kommunfullmäktiges sammanträden och möten samt av militären. I anslutning till denna sal finns även ett industrikök. Dessutom håller en lekgrupp för barn till på multihallens övervåning. Mitt jobb omfattar exempelvis att låsa och låsa upp olika utrymmen, underhålla byggnaden, organisera och genomföra reparationer, sköta utomhusområdena samt rengöra lokalerna. Här har jag hjälp av fyra deltidsanställda medarbetare.

Vilken är den största utmaningen när det gäller rengöringen av idrottshallarna?
Det är det snäva tidsfönstret för städningen. De båda hallarna används från tidig morgon till sen kväll: från kl. 8.30 till 16 av skolelever och från kl. 17 till ca 22 av föreningar. På grund av den höga beläggningen måste hallarna rengöras varje dag. Vårt uppdrag är att hinna städa hela idrottshallarna och omklädningsrummen varje dag och vara klara senast kl. 8.30. Detta begränsade tidsfönster ställer höga krav på planeringen och effektiva arbetsmetoder.

Var det därför du bestämde dig för att skaffa en rengöringsrobot?
Ja och nej. Vi hade två mål: Att vinna tid och städa så rent som möjligt. Det viktigaste för oss var inte att köpa en robot, utan att nå dessa mål. I praktiken klarade vi det med hjälp av en robot, Robomatic Marvin.

Hur länge har ni använt Robomatic Marvin?
Vår avdelningsansvariga för fastigheter och jag såg Marvin för första gången på ett Wetrok-event i augusti 2022. Vi gillade direkt vad vi såg, och tänkte båda två: en sån ska vi ha! I februari 2023 testade vi Marvin i vår idrottshall. Vi blev så imponerade att vi tog köpbeslutet redan samma kväll. Roboten levererades i slutet av februari och har städat våra hallar sedan dess.

Varför valde ni en robot från Wetrok?
Vi köper det mesta av vår rengöringsutrustning hos Wetrok – från dammsugare och rengöringsmedel till mikrofiberdukar. Det gör vi eftersom vi är väldigt nöjda med produkternas kvalitet, att man värnar om oss trots att vi är en liten kund och att vi får hjälp direkt om det skulle uppstå problem. Så är det tyvärr inte längre hos alla tillverkare. Service i toppklass och en pålitlig partner är A och O för en robot, därför intresserade vi oss för Wetroks lösning när det gällde robotar.

Vilka typer av smuts tar roboten hand om i idrottshallen?
Damm, fläckar av sportdryck, svarta märken från skosulor och då och då blodfläckar. All den här smutsen tar Robomatic Marvin bort grundligt varje dag utan att lämna några spår.

Hur använder ni roboten rent konkret?
Varje morgon placerar jag Marvin på startpunkten i den nedre hallen. Medan den startar upp rengör jag snabbt kanterna med ett dammtorkningsredskap. Sedan börjar Marvin sitt arbete med det yttersta rengöringsstråket och jag slutför dammtorkningen på de stora ytorna. Medan Marvin kör sina varv förflyttar jag mig till omklädningsrummet och städar där. Jag pausar en stund eftersom jag tar Marvin i hissen till övervåningen, där vi upprepar samma procedur. Idrottshallarna inklusive omklädningsrummen måste vara klara senast 8.30. Sedan vi skaffade Marvin klarar vi det utan problem.

Hur gör roboten att ni kan städa renare?
Tidigare klarade vi inte att rengöra hallgolven och omklädningsrummen varje dag. Det var helt enkelt omöjligt inom det snäva tidsfönstret på morgonen. Varje dag fick vi bestämma oss för ett arbete som var mest akut: omklädningsrummen eller idrottshallen. Samtidigt ville användarna gärna att hallarna skulle vara renare. Med Robomatic Marvin kan vi numera rengöra både idrottshallarna och omklädningsrummen varje dag. Vi har redan fått positiv feedback från innebandylaget om att stoppsträckan har blivit betydligt kortare sedan vi började rengöra oftare (småler).

Varför valde ni en delvis autonom och inte en helt autonom robot?
Vi valde Marvin eftersom den är kompakt, rengör mycket noga, passar perfekt för våra ytor och för att vi även kan använda den som manuell kombiskurmaskin för daglig rengöring av trånga omklädningsrum. En helt autonom robot går ju ”bara” att använda som robot, den får inte plats i vår hiss och den är betydligt dyrare. Robomatic Marvin löser våra rengöringsproblem bättre än någon annan robot.

Var använder ni roboten manuellt?
För att rengöra våra omklädningsrum, våtutrymmen och för punktrengöring. Tro mig, när någon har haft en trevlig tillställning med middag i hallen får Marvin en riktig utmaning (skrattar). Ofta låter vi Marvin köra två gånger om lokalen är väldigt smutsig. Framöver skulle jag vilja låta roboten köra automatiskt även i ”Fröschensaal” och även lära den att rengöra korridoren. Dessutom planerar vi för en ny idrottshall – och även där kommer vi att använda Marvin. Jag är av åsikten att man bör utnyttja den fulla potentialen hos autonom teknik.

Wetroks robot är utformad på ett sätt som inte kräver några programmeringskunskaper. Stämmer det?
Ja, det håller jag med om. Den är väldigt enkel att använda. Jag kör rengöringsrutten i idrottshallen i stråk med roboten. Roboten sparar proceduren. Nästa gång behöver jag bara ställa den vid startpunkten och så rengör den hallen automatiskt. Men det gäller att tänka till när man lär roboten rutten – det ska vara ett perfekt förlopp, för roboten kommer ju att upprepa rutten varje dag exakt så som du har lärt den.

Hur stor yta kör man på en batteriladdning?
Jag utnyttjade hela batteriets körtid för att testa en gång och lät roboten rengöra båda hallarna två gånger. Det betyder att den klarar fyra standardhallar på en laddning. Den är otroligt effektiv!

Vad har personalen för uppfattning om roboten?
De är väldigt positiva! De var nyfikna och ville genast se vad Robomatic Marvin kunde göra.
Vi är stolta över att ha en så modern och fin rengöringsrobot.

Har det funnits någon oro för att roboten skulle ersätta personalen?
Aldrig! Och det gör den inte heller. Personalen har redan från början betraktat roboten som en medhjälpare eller assistent. Jag har världens bästa arbetslag – deras insats kan aldrig ersättas av en robot!

Hur har föreningar och elever reagerat på roboten?
Marvin blev en publikmagnet direkt. De äldre från seniorgymnastiken tittade fascinerat på Marvin när han körde sina rundor. Responsen blev: ”En sån vill jag också ha hemma” (skrattar). Även eleverna klänger regelbundet vid fönstren och tittar på den självkörande roboten. En gång släppte jag in en grupp till Marvin. Det var kul! Barnen sprang i vägen för Marvin, satte sig framför den och gjorde allt för att hindra robotens väg. Men Marvin kan man lita på. Den väjde smidigt för alla fasta hinder (t.ex. mattor, bollar) och stannade framför rörliga hinder (personer). Eleverna var väldigt imponerade!

Hur stor golvyta tycker du att det behövs för att en robot ska löna sig?
För en enda idrottshall skulle jag inte använda någon robot, och för fem jättehallar skulle jag behöva en större modell. Wetroks robot passar därför perfekt för våra snart tre standardhallar.

Vad innebär det i siffror?
Vi jämförde kostnaderna för tre varianter för vår dubbelhall: Manuell rengöring med moppen kostar 12,60 schweizerfranc per kvadratmeter och år, manuell rengöring med kombiskurmaskin kostar 6,50 schweizerfranc och rengöring med roboten kostar 8,80 schweizerfranc. I den här beräkningen är den höga anskaffningskostnaden för roboten utslagsgivande, men den nya tidsbesparingen tack vare arbete som kan utföras parallellt med robotens arbete är ännu inte inräknad. Om man räknar in den och tänker ett par år framåt, så sjunker kostnaderna för roboten avsevärt – och blir i slutänden lägre än för manuell rengöring med kombiskurmaskinen.

Kan du även beräkna tiden som det parallella arbetet sparar in?
Självklart! Marvin behöver 22 minuter om dagen per hall – det är 44 minuter då jag och mitt arbetslag framöver kan utföra andra arbetsuppgifter. Det är nästan en halvdag ”tillgodo” i veckan.

Vilka andra arbetsuppgifter är det som personalen tar hand om?
Medan roboten rengör båda PVC-golven i hallarna tar personalen hand om omklädningsrummen. Det betyder tömma papperskorgar, putsa speglar, rengöra ytor, rengöra våtutrymmen och toaletter etc. Under dessa 44 minuter då roboten fixar hallarna hinner vi ibland också korridoren eller kan börja städa vår ”Fröschensaal” inklusive köket om det har varit något evenemang där.

Finns det någon förbättringspotential hos Wetroks robot?
Jag är ett stort fan av Robomatic Marvin. Det är en toppmodern robot som mer än väl har bevisat sin duglighet i vardagen. Om jag skulle önska mig ytterligare en funktion, så skulle det vara att man enkelt kunde ändra enskilda parametrar i de inlärda programmen. Då skulle jag lätt kunna ändra borsttrycket, vattenmängden och doseringen i den inlärda rutten och kunna växla mellan arbete med kombiskurmaskinen i ett steg eller två steg allt efter behov. Som det är nu måste jag lära Marvin två olika förlopp för att kunna göra det – även om det handlar om samma rengöringsrutt.

Kommer rengöring att utföras enbart av robotar om tio år?
Det tror jag verkligen inte! För golvrengöring av stora och medelstora ytor är robotar en stor hjälp eller avlastning. Men det finns fortfarande arbeten där det krävs en människa med omdöme. Till exempel tömning av papperskorgar, öppning av dörrar, rengöring av små golvytor med vinklar och vrår, toalettrengöring, punktrengöring och visuell kontroll. Även om roboten rengör golvet kan den ju inte se att det fortfarande finns kladdiga fingeravtryck på glasdörren efter helgens barnkalas. Men å andra sidan kräver den ju inte en bit av födelsedagstårtan som lämnats kvar när det är dags för kafferast (skrattar).


Video:
Så här använder Dieter Heiniger roboten från Wetrok