Miljövänlig rengöring på REHAB Basel


05.04.2023

Rehabiliteringskliniken REHAB Basel bytte till granulatrengöring av miljöskäl 2020. En positiv bieffekt är att rengöringen numera inte bara är klimatneutral, utan även mycket säkrare för personal och patienter. Vad är det som gör Wetrok Granuline så miljövänlig och vilka tolv förbättringar har REHAB Basel uppnått tack vare detta banbrytande steg?

Bättre för miljön, säkrare för personalen – det var Anna Maria Briaticos framtidsvision för rengöringen. Att flytande rengöring inte längre skulle vara en del av detta, var inte något som chefen för hotell och housekeeping på REHAB Basel hade kunnat föreställa sig. 2020 påbörjade hon, tillsammans med sitt team på 42 personer, arbetet med att hitta ett miljövänligt rengöringsalternativ. Wetrok visade sig vara helt rätt val.

Mycket trä och fönster från golv till tak
REHAB Basel är en högspecialiserad klinik för neurorehabilitering och paraplegi. Där återhämtar sig människor efter en hjärnskada eller en dubbelsidig förlamning och hittar tillbaka till livet. Arkitekturen på REHAB Basel underlättar tillfrisknandet med en lugn, trevlig och naturnära omgivning med fönster från golv till tak, ljusa, varma tränyanser samt ett grönt parkområde med terapidjurpark. Lika läkande som omgivningen är för patienterna, lika utmanande är den för rengöringsteamet – särskilt den stora andelen trä och glas. ”Den känsliga parketten kräver att man är mycket noggrann vid val av rengöringsprodukter samt vid användningen av rengöringsmetoderna. Dessutom tar rengöringen av våra glasfronter och fönsterpartier mycket tid”, säger Anna Maria Briatico och sammanfattar listan med rengöringsutmaningar.

En kravkatalog med sju punkter
Kraven på den nya rengöringsprodukten var höga. Den skulle vara miljövänlig, säker, enkel att dosera, effektiv och både ge bra rengöringsresultat och vara skonsam mot materialen. ”Dessutom har vi ett mycket litet lager och därför letade jag efter en platsbesparande lösning”, berättar Anna Maria Briatico och fullbordar på så vis kravlistan. Lösningen blev granulatrengöring (Wetrok Granuline). Det vattenfria rengöringsgranulatet uppfyller inte bara alla sju krav, utan förenklar även processen från leverans till avfallshantering.

onkreta användningsområden av fem Granuline-produkter hos REHAB Basel:

  1. Granusan (underhållsrengöringsmedel för sanitetsutrymmen):
    Daglig rengöring av våtutrymmen i patientrum/på offentliga toaletter
  2. Granusan forte (sanitetsrengöringsmedel):
    Periodiskt underhåll av våtutrymmen i patientrum/på offentliga toaletter + daglig rengöring av toalettstolar
  3. Granubowl (WC-rengöringsmedel):
    Grovrengöring av alla toalettstolar
  4. Granufloor (rengöringsmedel för golvunderhåll):
    Maskinellt och periodiskt underhåll med kombiskurmaskin
    på alla golv (parkett, naturgummi och epoxiharts)
  5. Granusurf (yt- och allrengöringsmedel):
    Daglig rengöring av golv i patientrum (manuell våttorkning med mopp) + daglig rengöring av alla ytor (speglar, dörrhandtag, bord, dörrkarmar i trä, omklädningsskåp, fysioterapiredskap och handtag på sängar)

 

Liten plastlåda istället för ett torn av dunkar
När det kommer till granulatrengöring transporteras enbart det verksamma ämne som inte finns på plats, det vill säga granulatet. ”Flytande rengöring består till 80 procent av vatten. På så vis undviker vi att transportera stora mängder vatten och vi slipper dessutom förvaringen”, förklarar Anna Maria Briatico begeistrat. Det miljövänliga framsteget som gjordes tack vare introduceringen av Wetrok Granuline var ett samtalsämne som spred sig ända upp till ledningsnivå. Anna Maria Briatico gav företagsledningen en demonstration och visade vilka enorma resursbesparingar Granuline möjliggör. Hon byggde ett högt torn av dunkar med rengöringsmedel och ställde en liten plastlåda fylld med granulatpåsar bredvid. ”Med innehållet i denna lilla plastlåda rengör vi en hel våning med 40 rum under en hel vecka. Hittills har vi använt ett sådant här torn av dunkar med flytande rengöringsmedel under motsvarande tid”, sa hon i sin visuella jämförelse av de två alternativen. Därefter var omställningen till granulatrengöring ett faktum.

Rena ytor utan utsläpp av aerosoler
Tidigare rengjordes ytor som bord och terapiredskap med olika sprayer. En stor nackdel med det var alla aerosoler som släpptes ut, vilket inte är hälsosamt för luftvägarna. Rengöringschefen, Anna Maria Briatico, är riktigt glad över att det scenariot numera är ett minne blott. Nu rengör teamet alla ytor med ett enda rengöringsmedel: Wetrok Granusurf. Det passar perfekt för både handtag på sängar, dörrkarmar i trä och fönster. Metoden är mycket enkel. Lokalvårdare fyller en skumflaska med vatten upp till markeringen, tillsätter granulatet (fördoserad engångspåse) och därefter är brukslösningen färdigblandad. För att skum ska komma ut ur flaskan behöver den skakas lite. Lokalvårdarna kan sedan applicera skummet på en mikrofiberduk. Metoden är helt utan ångor – för personalens och patienternas bästa.

En granulatpåse per toalettstol
Luftkvaliteten var även ett problem när det gällde rengöringen av sanitetsutrymmen. Tidigare utfördes den dagliga rengöringen av sanitetsutrymmen med dukar som förbehandlats i tvättmaskinen och vid WC-rengöringen arbetade man tidigare med koncentrat. ”Det mycket sura rengöringsmedlet efterlämnade en frätande lukt i våra våtutrymmen”, berättar Anna Maria Briatico. Sedan omställningen till granulat har det inte längre varit ett problem. Handfat, blandare och duschar rengörs numera med Granusan (daglig rengöring) eller Granusan forte (periodiskt underhåll). Granubowl används för grovrengöringen av toaletter. Lokalvårdare häller en fördoserad granulatpåse i toaletten, skummar granulatet med vatten och därefter är den supereffektiva brukslösningen färdig. ”Principen med en påse per användning är lättförståelig. Det gör inte bara medarbetarna självständigare och säkrare, utan även vi chefer sparar mycket tid tack vare att förberedelser och kontroller faller bort”, berättar rengöringschefen glatt.

Golvrengöringsgranulat – maskinell och manuell användning
Golvet hos REHAB Basel består till största del av behandlad parkett. Därutöver finns även golv av betong, naturgummi och epoxiharts. En särskild utmaning utgör de många, nästan flytande övergångarna från trägolv till elastiska golv. En stor fördel sedan omställningen är att ett enda granulatrengöringsmedel kan användas på alla golvtyper. Därmed undviks effektivt skador på materialet. I patientrummen våttorkas golven med en förfuktad mopp. Lokalvårdarna lägger mopparna i en låda och häller blandningen med granulat och vatten över dem. Efter en kort verkningstid finns det en fräsch mopp för varje rum. På hallgolven används en kombiskurmaskin av effektivitetsskäl. Även där är användningen mycket enkel – en fördoserad granulatpåse per tank.

Granulat är ett vinnande koncept från början till slut
Efter två och ett halvt år är Anna Maria Briatico fortfarande lika entusiastisk över granulatrengöringen. Men hur är det med kostnaderna? ”Tar man enbart hänsyn till en aspekt, då är granulatrengöringen dyrare än den flytande rengöringen. Tar man däremot alla hanteringskostnader och förbättringar inom företaget med i beräkningen blir granulatrengöringen billigare”, förklarar Anna Maria Briatico. Granulatrengöringen har lett till hela tolv praktiska förbättringar på REHAB Basel (se ruta).

Tolv förbättringar

Omställningen från flytande rengöring till granulatrengöring har lett till följande förbättringar på REHAB Basel:

Bättre luftkvalitet för personal och patienter (inga aerosoler)
Hälsosammare arbete (personalen slipper lyfta, fylla på och släpa tunga dunkar)
örbygger arbetsolyckor /sjukdomsbortfall (ingen risk för stänk, inga ryggsmärtor)
Medvetenhet om miljöansvar (100 % klimatneutrala rengöringsmedel)
Minskat gångavstånd (enklare process)
Mindre förberedelse- och doseringsarbete (fördoserade påsar)
Mindre utbildningsarbete (självförklarande användning)
Färre antal använda rengöringsmedel /mindre krångligt
Högre transparens = mindre kontrollarbete för chefer
Minskat lagerutrymme med 70 %
Sänkta transportkostnader/minskade koldioxidutsläpp
Minskade kostnader för avfallshantering med 70 %

 

REHAB Basel har tagit steget in i framtiden för rengöring. Men Anna Maria Briatico arbetar för en kontinuerligt förbättringsprocess som ingen annan. ”Vi rengör numera allt som går med granulat. Pricken över i skulle vara, om vi i framtiden till och med kan göra rent köket och genomföra grovrengöringen av golv med granulat” är hennes vision. Det är ett uttalande som visar hur mycket den nya metoden skulle kunna revolutionera en hel bransch.

Kommentar: REHAB Basel använder ett individuellt färgsystem för att tilldela de dukfärger som används för de olika användningsområdena inom rengöringen.


”Det finns inget rengöringsmedel som är enklare att dosera än Wetrok Granuline.
Det gäller särskilt för toaletter: en påse per toalettstol. På så vis kan man helt enkelt inte göra fel”.

Erkan Bakiu, teamledare och rengöringsspecialist hos REHAB Basel